130. obljetnica rođenja Janka Polića Kamova

Dekadent, egocentrik, začudna i kontroverzna ličnost, apokaliptički pjesnik, prvi hrvatski pjesnik asfalta Janko Polić Kamov rođen je 17. studenog 1886. na Sušaku., malenom provincijskom naselju.  Polić je zatvoren zbog sudjelovanja u demonstracijama, zatim putuje s glumačkom družinom po jadranskoj obali. Godine 1907. odlazi u Italiju, zatim u Španjolsku, gdje umire. Kamovljev posljednji tekst, članak Klin se klinom nabija za zagrebački list Pokret, bio je objavljen, igrom slučaja, na dan kada je preminuo (8. kolovoza 1910.).

janko-polic-kamov

→ → → http://www.kamov.hr/ ← ← ←

Pišući u razdoblju moderne, Kamov stvara zasebnu poziciju u kojoj se spajaju artizam i buntovni otklon od tradicije. Za života objavio dvije zbirke pjesama simboličnih naslova Psovka (1907) i Ištipana hartija (1907), dok mu sabrana djela izlaze tek 1956–58. Cjelovit opus otkriva Kamova kao vrsna pjesnika, pripovjedača i dramatičara, u čijim se djelima naizmjence očituju esteticizam i avangardistička opredjeljenja.

Roman Isušena kaljuža smatra se sintezom njegova književnog rada, u tematskom i formalnom smislu, i prvijencem hrvatske književne avangarde.

U dramama (Tragedija mozgova; Na rođenoj grudi; Samostanske drame; Čovječanstvo; Mamino srce) nastavlja tematizirati individualni bunt; strukturno blizak antiteatru.

janko-polickamov-770x250 kamov-signature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.