Faust Vrančić – ususret 400. godišnjici

faust_vrancic_v

Vrančić, Faust (Šibenik, 1551. – Venecija, 20. I. 1617.) polihistor, bavio se filozofijom (Logica, 1610; Ethica christiana, 1616). U djelu Machinae novae (1616) skicira i opisuje 56 tehničkih rješenja, od mostogradnje do homo volansa. Neka su mu djela ostala u rukopisu (O Slavenima ili Sarmatima, Povijest Dalmacije i dr.).

faust_2

Najpoznatiji je po svojoj knjizi izuma u djelu Machinae Novae, koju je financijski pomogao francuski kralj Luj XIII. i toskanski vojvoda Cosimo II. de Medici. Među njegovim brojnim izumima najpoznatiji je padobran, koji je isprobao u Veneciji. Točno je da je Leonardo da Vinci došao na sličnu zamisao ranije, ali je on načinio tek grubu skicu padobrana, piramidalnog oblika, dok je Vrančićev padobran bio pravokutnog oblika, kakvi su padobrani i danas.

v192

Vrančić je isto tako konstruirao mlin kojeg pokreću morske mijene, žičaru, iznio je novu konstrukciju metalnih mostova, tj. visećih mostova. Tek su koncem 18. stoljeća takvi mostovi sagrađeni.

vr3

Vrlo značajna ostavština Fausta Vrančića je i njegov petojezični rječnik pod nazivom Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskog, talijanskog, njemačkog, hrvatskog i mađarskog (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, latinae, italicae, germanicae, dalmaticae et ungaricae) objavljen u Veneciji 1595. pod latinskim naslovom, ubrzo je tiskan i u Pragu i Požunu. To je ujedno i prvi tiskani rječnik hrv. (dalmatinskog) jezika.

g-dictionarium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.