ČERNOBIL 31 GODINU KASNIJE

Svjetski dan sjećanja na žrtve nuklearnih katastrofa obilježava se diljem Ukrajine, Rusije, Bjelorusije i svijeta, na 31. godišnjicu havarije u Černobilu koja je izazvala prvu od dviju kastastrofa označenih najvišom, sedmom razinom na Međunarodnoj ljestvici za nuklearne nesreće.

Eksplozija i požar 26. travnja 1986. u nuklearnoj elektrani Černobil u današnjoj Ukrajini, tadašnjem SSSR-u, aktivirali su goleme količine radiokativnosti koja se širila atmosferom. Smrtonosni radioaktivni oblak zatrovao je 150.000 četvornih kilometara Ukrajine i susjedne Bjelorusije i proširio se Europom.

Prema podacima ukrajinske vlade, od posljedica ozračenosti umrlo je više od 4000 ‘čistača’, piše Euronews. Znanstveni odbor Ujedinjenih naroda o zračenju priznaje izravnu smrt izazvanu eksplozijom za samo 31 operatera i vatrogasca. Nevladina udruga Greenpeace iznosi, međutim, da je nesreća usmrtila 100.000 ljudi.

Dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije, ali i ukaže na ograničenost i problematičnost primjene neobnovljivih resursa i atomske energije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.