Események

images

KÉP/ÍRÁS

A Központ a magyar kultúra napja alkalmából, hagyományteremtő szándékkal irodalmi esszépályázatot hirdetett horvátországi magyar általános és középiskolás diákok számára. A KÉP/ÍRÁS pályázat olyan írásművek elkészítésére ösztönözte a fiatalokat, amelyek új megvilágításba helyezik a magyar képzőművészet ikonikus alkotásait. A pályázatra a HMOMK diákjain kívül szép számmal jelentkeztek a Laskói Általános Iskola tanulói is. A szervező- és bírálóbizottság – Samu-Koncsos Kinga, Dorkić Diana és Vučenović Belašić Tímea – január 21-én tette közzé az eredményeket.

Általános iskolás kategória

 1. hely: Márton Mateja (Laskói Általános Iskola)
 2. hely: Máté Izabell (Vörösmarti Általános Iskola)
 3. hely: Fica Lili (Vörösmarti Általános Iskola)

Különdíj: Dankos Dorina (HMOMK)

Középiskolás kategória

 1. hely: Csányi Evelin (HMOMK)
 2. hely: Nagy Márton Zalán (HMOMK)
 3. hely: Keresztes Flóra (HMOMK)

Anyanyelvápoló kategória

 1. hely: Gamos Dóra Rebeka (Bellyei Általános Iskola)
 2. hely: Kucsera Mercédesz (Darázsi Általános Iskola)
 3. hely: Virág Lilla (Darázsi Általános Iskola)

kormany tamogatas

images

A képzeletbeli városunk – mesés alkotófoglalkozás a MeseTérKéppel

Október 29-én a pécsi MeseTérKép szépirodalmi alapú alkotófoglalkozást tartott általános iskolánk 7-8. osztályának, valamint középiskolánk első évfolyamának. A kortárs irodalmi művekre, valamint művészetterápiás és drámapedagógiai módszerekre épülő műhelymunka során diákjaink a tér személyes vonatkozásait jelenítették meg.

kormany tamogatas

images

Szociopoly

Szeptember 25-én intézményünk középiskolás tanulói Gruidl Zsuzsanna és Koska Éva vezetésével a Szociopoly interaktív színházi társasjátékot középpontba állító műhelyszemináriumon vettek részt.

A játék egyes mezői mentén haladva bemutatjuk azokat az adatokat, tudományos eredményeket, jogszabályokat vagy hétköznapi tapasztalatokat, amik segíthetnek megérteni, miért is fordul egy család az uzsoráshoz, milyen feltételekkel kaphat valaki közmunkát, miért kényszerül falopásra, hogy mennyi napszámért lehet ma fekete munkát vállalni, mennyi élelmiszert lehet ennyi pénzből megvásárolni stb. (Szociopoly: játék és valóság : A magyarországi szegénység tényei, 2018.)

Az együttműködés a Bethlen Gábor Alap által támogatott Az anyanyelvi oktatás szakmai színvonalának biztosítása című pályázat keretében jött létre.

This slideshow requires JavaScript.

kormany tamogatas

imagesNemi identitás és mozgókép

műhelyszeminárium az ÚE-MTTK filmműhelyével

Május 17-én intézményünk középiskolás tanulói az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar vezetésével a Nemi identitás és mozgókép című műhelyszemináriumon  vettek részt.

Az együttműködés a Bethlen Gábor Alap által támogatott Az anyanyelvi oktatás szakmai színvonalának biztosítása című pályázat keretében jött létre.

This slideshow requires JavaScript.

kormany tamogatas

imagesKönyvtárosok vendégségben

A Központ 2018. május 8-án részt vett a pélmonostori Központi Magyar Könyvtár és a Mohácsi Jenő Városi Könyvtár közös projektjében. Csomborné Predács Katalin, a mohácsi könyvtáros foglalkozást tartottak az általános iskola alsó tagozatának. A foglalkozás célja az anyanyelven való írás- és olvasáskészség fejlesztése volt.

This slideshow requires JavaScript.

images

Márai-program

2017-ben is folytatódott a Márai-program, melyet 2011-ben indított a Nemzeti Kulturális Alap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének döntése alapján. Célja az olvasás- és könyvkultúra fejlesztése. A Márai-programban szereplő könyvtáraknak lehetőségük van arra, hogy a listára felkerülő  szakirodalmi és szépirodalmi művek közül, az intézményeik részére megállapított keret mértékéig könyveket rendelhessenek, és azokat az olvasók számára hozzáférhetővé tegyék. A HMOMK könyvtára is részt vesz ebben a programban, az intézményünk részére februárban kiszállították a 2017-es rendelést 539 993 Ft értékben, amely 238 kötetet tartalmazott.

IMG_20180212_135510

images

KÉP/ÍRÁS

A Központ a magyar kultúra napja alkalmából, hagyományteremtő szándékkal irodalmi esszépályázatot hirdetett horvátországi magyar általános és középiskolás diákok számára. A KÉP/ÍRÁS pályázat olyan írásművek elkészítésére ösztönözte a fiatalokat, amelyek új megvilágításba helyezik a magyar képzőművészet ikonikus alkotásait. A pályázatra a HMOMK diákjain kívül szép számmal jelentkeztek a Laskói Általános Iskola tanulói is. A szervező- és bírálóbizottság – Samu-Koncsos Kinga, Dorkić Diana és Vučenović Belašić Tímea – január 22-én tette közzé az eredményeket.

Általános iskolás kategória

 1. hely: Varga Panna 8. osztály (Laskói Általános Iskola)
 2. hely: Micheli Bella Leonarda, 7. osztály (Laskói Általános Iskola)
 3. hely: Márton Mateja, 5. osztály (Laskói Általános Iskola)

Különdíj: Tolnai Kristóf, 3. osztály (HMOMK)

Középiskolás kategória

 1. hely: Csányi Evelin, 2. osztály (HMOMK)
 2. hely: Obermajer David, 1. osztály (HMOMK)
 3. hely: Nagy Márton Zalán, 3. osztály (HMOMK)

Különdíj: Ádor Csaba, 2. osztály (HMOMK)

This slideshow requires JavaScript.

kormany tamogatas

images

Karácsonyi kalandkönyv

Szociológiaórák és könyvtár-foglalkozások keretében, gimnazista diákjainkkal kísérletet tettünk egy interaktív könyv létrehozására, amely ötvözi a hagyományos könyvformátumot a digitális média interakción alapuló működésmódjával. Olvasásnépszerűsítés céljából, a dinamikus történetszövésű Karácsonyi kalandkönyvvel általános iskolánk elsőseit leptük meg, akik különböző (rajzos, térképolvasós, színjátszós, fotós, zenés) interaktív feladatok során, a középiskolásokkal közösen alakították ki a könyv cselekményét. A program során fejlesztésre kerültek a tanulók szociális, digitális és anyanyelvi kompetenciái, kritikai szemléletük. Mindezek a kompetenciák szerves módon illeszkednek a tantárgyi keretek között elsajátítandó képességekhez, így a foglalkozások az oktatási feladatok megvalósítását is nagyban elősegítették.

This slideshow requires JavaScript.

images

A Központ könyvtárának látogatása

Az óvodások 2017. november 7-én a Központ könyvtárába látogattak, megismerkedtek a könyvtáros munkájával, a könyvtárban található könyvállománnyal, és természetesen megkeresték azokat a polcokat, amelyeken a koruknak megfelelő könyveket találhatják.

images

Ismerjük meg az eszéki óvárost!

A tervezett terepgyakorlat keretén belül 2017. május 19-én a 2. G osztály ellátogatott az eszéki óvárosba azzal a céllal, hogy az addigi kutató munkájuk alapján megismerjék az óváros történelmi és kulturális értékeit. A felkészítőtanárok Šutalo Marina,  Berlančić  Mirela, Dorkić Diana és gyakornokunk, Petrik Anamária.

images

Könyvtárosok vendégségben

A Központ részt  vett 2017. május 11-én a pélmonostori Központi Magyar Könyvtár és a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ közös projektjében. A bajai könyvtárosok játékműhely foglalkozást tartottak a felsős tanulóknak. A foglalkozás célja az anyanyelven való írás- és olvasáskészség fejlesztése volt.

images

Mesélek egy mesét

Mesélek egy mesét-program keretein belül Gyermekkönyvnapot tartottunk április 3-án az általános iskola alsó tagozatai számára. Ismert meséket olvastak és dramatizáltak, megismételték a mesével kapcsolatos kulcsfogalmakat, illetve a mesék csodálatos szereplőit és eseményeit. A Kis tündér (Mala vila) című horvát népmese alapján készítettek egy közös képeskönyvet.  Ezzel a programmal a gyermekmesék, az olvasás és a szavalás szükségességére szerettük volna felhívni a figyelmet. A rendezvényt az iskola könyvtárosa, Dorkić Diana és horvátnyelv-tanárnője, Tajana Matošić szervezte meg.

images

Horvát Nyelv Napjai

A Horvát Nyelv Napjai alkalmából 2017. március 13 – 17 között, Központunk felső tagozatosai részt vettek a Glagoljaši elnevezésű projektben. A tanulók előzöleg kutatást folytattak a horvát nyelv eredetéről, melynek során felelevenítették a legjelntősebb horvát írásos emlékeket és a glagolita írást, nyelvi rejtvényeket és feladatokat oldotattak meg. Ily módon felelevenítettük a horvát nyelv történelmét, helyesírási szabályait és arra a következtetésre jutottunk, hogy a nyelvet minél jobban megismerjük, annál jobban szeretjük. A projektet Dorkić Diana könyvtáros és Matošić Tajana tanarnő vezették.

images

Nyelvek ünnepe 2017

Alsó tagozatos tanulók részt vettek február 23-án  a Nyelvek ünnepén melyet az eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár szervezett. A tanulók Magyar mesék és játékok című foglalkozást tartottak az eszéki óvodásoknak.

images

Képzőművészeti műhelymunka a könyvtárban

Alsó tagozatos tanulók  február 13-a és 17-e között egy képzőművészeti foglalkozáson vettek részt intézményünk könyvtárában. A műhelymunka témája  Az én hősöm melyett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága irt ki. A műhelymunkát iskolánk könyvtárosa, Dorkić Diana és Trnkó Ilona osztálytanító vezették.  Farkas Viktória alkotásáért különdíjban részesült.

images

Bálint-nap

Hagyományokhoz híven az idén is megünnepeltük a Bálint-napot. Diákjaink az irodalom órákon elemezték  a leghíresebb szerelmes verseket, esszéket irtak és a legjobbakat megjutalmaztuk. Az iskolai könyvtárosa Diana Dorkić és a rajztanár Belašić Vučenović Timea a tanulókkal közösen sziveket készítettek, melyekre szerelmes üzeneteket irtak majd a bejáratban lévő fára helyeztek el. A tanulók egész héten át szerelmes leveleket írtak, melyet egy postládába gyűjtöttek és Bálint-napon kiosztottak.

images

Holokauszt nemzetközi emléknap

7-8. osztályos tanulók megemlékeztek a Holokauszt nemzetközi emléknapról. A tanulók megnéztek egy rövid filmet a Frank-család a történelem viharában címmel, mely alapján elemezték az Anna Frank naplója című művet. A különböző feladatokon keresztül behatóbban megismerkedhettek a zsidók sorsával. Anne Frank sorsa és szavai szolidaritásra buzdították a tanulókat, valamint kritikai gondolkozásra a háború borzalmairól, a lakosság szenvedéseiről, a holokausztról és a emberi jogokról. A megemlékezést Dorkić Diana könyvtáros és Matošić Tajana tanarnő vezették.Essekeri

A Központ általános iskolájának felső tagozatos diákjai decemberben részt vettek az Essekeri elnevezésű rendezvényen. A diákok olyan, Eszékhez köthető személyek életét kutatták, akik származásukkal, tanulmányaikkal, közösséget érintő tevékenységükkel kapcsolódnak a városhoz.  A diákok munkáit a Központ folyósóján (plakátok, pannók, fényképek) állították ki. A program vezetői Matošić Tajana horvát nyelv és irodalom szakos tanárnő és Dorkić Diana könyvtárosnő voltak. A program célként tűzte ki, Eszék város napjára való emékezésen kívül a polgári kultúra ápolását és történelmi értékelését is.

IMG_2015-11-27_16.40.55Márai-program

2016-ben is folytatódott a Márai-program, melyet 2011-ben indított a Nemzeti Kulturális Alap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének döntése alapján. Célja az olvasás- és könyvkultúra fejlesztése. A Márai-programban szereplő könyvtáraknak lehetőségük van arra, hogy a listára felkerülő  szakirodalmi és szépirodalmi művek közül, az intézményeik részére megállapított keret mértékéig könyveket rendelhessenek, és azokat az olvasók számára hozzáférhetővé tegyék. A HMOMK könyvtára is részt vesz ebben a programban, az intézményünk részére februárban kiszállították a 2016 rendelést 269 988 Ft értékben, amely 118 kötetet tartalmazott.

img_20161117_134557A Központ könyvtárának látogatása

Az óvodások 2016. oktober 25-én a Központ könyvtárába látogattak, megismerkedtek a könyvtáros munkájával, a könyvtárban található könyvállománnyal, és természetesen megkeresték azokat a polcokat, amelyeken a koruknak megfelelő könyveket találhatják.

bobitaÍró-olvasó találkozó

Az általános iskola 7-8 osztály tanulói oktober 18-án író-olvasó találkozón vettek részt az eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár szervezésében. A találkozón elbeszélgettek Primorac Branka gyermek- és ifjúsági íróval. Olvasótáborunknak legismertebb a Nagyapám űrhajós, Joje macska szerelmi banatai és az Iskolai kirándulás című könyveiről. Az Iskolai kirándulásért 1993-ban elnyerte a legjobb gyermek- és ifjúsági regénynek járo Mato Lovrak díjat.

20161018_125925_richtonehdrKönyvtárosok vendégségben

A Központ 2016. május 5-én részt vett a pélmonostori Központi Magyar Könyvtár és a Mohácsi Jenő Városi Könyvtár közös projektjében. Csomborné Predács Katalin, a mohácsi könyvtáros foglalkozást tartottak az általános iskola felső tagozatának. A foglalkozás célja az anyanyelven való írás- és olvasáskészség fejlesztése volt.

konyvtarosok vendegsegbenMesélek egy mesét

Az általános iskola alsó tagozatai számára április 1-én, a Mesélek egy mesét-program keretében Gyermekkönyvnapot tartottunk. A rendezvényt az iskola könyvtárosa, Dorkić Diana és horvátnyelv-tanárnője, Tajana Matošić szervezte meg. A diákok miután meghalgatták a közös mesét, képek segítségével ők maguk is egy új mesét alkodtak. Ezzel a pályázattal a gyermekmesék, az olvasás és a szavalás szükségességére szeretnénk felhívni a figyelmet.

PicMonkey CollageHorvát Nyelv Napjai

A Központ általános iskola 5.-6. osztály és közép iskola 1K osztály tanulói részt vettek a Glagoljaši elnevezésű projektben a Horvát Nyelv Napjai alkalmából. Az eseményre 2016. március 15-én az iskola könyvtárában került sor. A projektet Dorkić Diana könyvtáros és Matošić Tajana tanarnő vezették. A tanulók kutatást folytattak a horvát nyelv eredetéről, melynek során felelevenítették a legjelntősebb horvát írásos emlékeket és a glagolita írást. A rövid kutatói munka után glagolita-táblákat készítettek gyurmából. Alkotásaikat az iskola könyvtárában állították ki, és  kutatói munkájukat a horvát órán is bemutatták.

PicMonkey CollageeMárai-program

2015-ben is folytatódott a Márai-program, melyet 2011-ben indított a Nemzeti Kulturális Alap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének döntése alapján. Célja az olvasás- és könyvkultúra fejlesztése. A Márai-programban szereplő könyvtáraknak lehetőségük van arra, hogy a Márai-I., Márai-II. és  Márai III. listára felkerülő  szakirodalmi és szépirodalmi művek közül, az intézményeik részére megállapított keret mértékéig könyveket rendelhessenek, és azokat az olvasók számára hozzáférhetővé tegyék. A HMOMK könyvtára is részt vesz ebben a programban, az intézményünk részére februárban kiszállították a 2015 rendelést 500342 Ft értékben, amely 227 kötetet tartalmazott.

PicMonkey CollageAdvent Budapesten

Az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár a Fővárosi Önkormányzat és a Szabad Tér Színház közös rendezvénye Budapesten, a Városháza Parkban. Az adventi időszak harmadik hétvégéjére a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ felkérést kapott,  hogy a Nagykaposi Gimnázium és a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziummal karöltve egy rövid műsorral színesítse a programot. A műsorban a HMOMK középiskolás diákjai  a Karácsonyi üdvözlet Eszékről című zenés-verses összeállításukkal szerepeltek. A Budapesti tartozkodás alatt rövid városnézésre is sor került.  A program résztvevői: Fábian Melisza, Kucsera Elena, Hugyik Lídia, Nagy Gábor Richárd, Szuk Dóra, Szuk Tereza, Dankos Valentin, Kanalas János Ferenc és Májer Luisa. Felkészítő és kísérő tanárok Dorkić Diana és Markota Dijana.

Advent Budapesten 01A Központ könyvtárának látogatása

Az óvodások 2015. november 5-én a Központ könyvtárába látogattak, megismerkedtek a könyvtáros munkájával, a könyvtárban található könyvállománnyal, és természetesen megkeresték azokat a polcokat, amelyeken a koruknak megfelelő könyveket találhatják.

PicMonkey CollageMesélek egy mesét

Az általános iskola alsó tagozatai számára április 10-én, a Mesélek egy mesét-pályázat keretében Gyermekkönyvnapot tartottunk. A rendezvényt az iskola könyvtárosa, Dorkić Diana és horvátnyelv-tanárnője, Tajana Matošić szervezte meg. A diákok, mesehallgatást követően, képmeséket állítottak össze. Ezzel a pályázattal a gyermekmesék, az olvasás és a szavalás szükségességére szeretnénk felhívni a figyelmet.

Pricam ti pricuÖkológiai edukáció a mi iskolánkban

2015. március 25-én az eszéki Vendéglátó – és idegenforgalmi  iskolában került megrendezésre A demokratikus polgárságért és emberi jogokért elnevezésű szemle.  Közpuntunk tanulói negyedik alkalommal vettek részt ilyen tipusu szemlén. Projektjük cime  „Ökológiai edukáció a mi iskolánkban“. Felkészitő és kisérő tanáruk Berlančić Mirela horvát nyelv és irodalom szakos tanarnő és Dorkić Diana a Központ könyvtárosa voltak.

PGHorvát Nyelv Napjai

A Központ általános iskola 5.-6. osztály tanulói részt vettek a Mali glagoljaši elnevezésű projektben a Horvát Nyelv Napjai alkalmából. Az eseményre 2015. március 11-én az iskola könyvtárában került sor. A projektet Dorkić Diana könyvtáros és Matošić Tajana tanarnő vezették. A tanulók kutatást folytattak a horvát nyelv eredetéről, melynek során felelevenítették a legjelntősebb horvát írásos emlékeket és a glagolita írást. A rövid kutatói munka után glagolita betűket formáztak gyurmából. Alkotásaikat az iskola könyvtárában állították ki, és  kutatói munkájukat a horvát órán is bemutatták.

Glagoljaši 02Ökológiai témájú előadás és műhely

A Központ egyik fő feladatának az ökológiai nevelést tartja. A polgári nevelés keretein belül egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezeti tudatosság megalapozására és fejlesztésére. A Polgári nevelés és oktatás-programhoz kapcsolódó pályázat keretében 2015. február 12-én ökológiai témájú előadást és műhelyt szerveztünk, mely a polgári nevelés politikai dimenzióját helyezte előtérbe. A rendezvény folyamán az oktatók hulladékártalmatlanítási csomagot nyújtottak át a résztvevőknek, valamint előadást tartottak a hulladék megfelelő tárolásával és újrahasznosításával kapcsolatban. A program vezetői Dorkić Diana és Mirela Berlančić voltak.

Projekt_gradjNemzeti Kulturális Alap Könyvtámogatási Program

Könyvtárunk lehetőséget kapot a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtámogatási Programjában való részvételre. A program keretében egy nagyobb könyvjegyzékből választotunk köteteket, melyeket szívesen látnánk könyvtárunk állományában. A könyvtámogatási rendeles 314 640 Ft értékében, amely 61 cimmet, 105 kötetet tartalmazott.

20141017_143600 NKAMárai-program

2014-ben is folytatódott a Márai-program, melyet 2011-ben indított a Nemzeti Kulturális Alap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének döntése alapján. Célja az olvasás- és könyvkultúra fejlesztése. A Márai-programban szereplő könyvtáraknak lehetőségük van arra, hogy a Márai-I., Márai-II. és  Márai III. listára felkerülő  szakirodalmi és szépirodalmi művek közül, az intézményeik részére megállapított keret mértékéig könyveket rendelhessenek, és azokat az olvasók számára hozzáférhetővé tegyék. A HMOMK könyvtára is részt vesz ebben a programban, az intézményünk részére decemberben kiszállították a 2014-es rendelést 237.900,00 Ft értékben, amely 66 címet és 122 kötetet tartalmazott.

?????????????Könyvtár, ami összeköt

Dorkić Diana, Központunk könyvtárosa 2014. novemberében a Könyvtár, ami összeköt elnevezésű Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése továbbképzésen vett részt Budapesten. A program fő célkitűzése, hogy támogassa a Kárpát-medencében a fiatal magyar könyvtárosok határokon átívelő szakmai tevékenységét, valamint segítsen személyi hálózatok kialakításában. A továbbképzés során, a könyvtár állományának, szolgáltatásainak, működésének megismerésére, a hazai könyvtári rendszer tanulmányozására, saját szakmai tevékenységük bemutatására, kapcsolatépítésre valamint az Országgyűlés munkájába való betekintésre került sor.

1799079_10204906815293086_7490202712966412814_oA Központ könyvtárának látogatása

 Az óvodások 2014. október 24-én a Központ könyvtárába látogattak, megismerkedtek a könyvtáros munkájával, a könyvtárban található könyvállománnyal, és természetesen megkeresték azokat a polcokat, amelyeken a koruknak megfelelő könyveket találhatják.

Bobita 2Ahol szeretünk, ott az otthonunk

Az eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó részlege szervezte a Ahol szeretünk, ott az otthonunk nemzetközi gyermek rajzpályázat kiálíttását melynek megnyitója 2014. október 6-án volt a könytár ünnepi aulájában. A rajzpályázaton melyet az eszéki könyvtár a pécsi Csorba Győző könyvtár gyermek részlegével eggyütt hirdetett meg óvodás és általános iskolás gyerekek vehettek részt. A megnyitőn részvételükért dícséretben részesültek óvodásunk Oswald Magda és általános iskolásunk Kurepa Lea.

Collage GiSKOsNemzetközi könyvjelzőcsere-program

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Egyesülete (IASL) szervezi az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából a könyvjelzőcsere-programot, amelynek keretében a diákok által készített egyedi könyvjelzőket cserélik ki egymással a kijelölt iskolák. A 2014-es év témája: Iskolád könyvtára – tudásod központja. Dorkić Diana könyvtáros jelentkezett a projektbe a Központ általános iskola felső tagozatos diákjaival, és az elkészített könyvjelzőket elkülték Angliaba a Ormiston Six Villages Academy-ba. A projekt célja a könyvek, az olvasás és az iskolai könyvtárak népszerűsítése.

Collage Bookmark 2014A Szent László, a lovagkirály nemzetközi  gyermekrajzpályázat eredményhirdetése Székesfehérváron

A Magyar Központ általános iskolájának 1. osztályos tanulója Dankos Dorina illetve 3. osztályos tanulója Jurić Blanka a Szent László, a lovagkirály nemzetközi  gyermekrajzpályázaton különdíjban részesültek. Iskolánk emléklapot kapott. A muhelyeket amelyeken a rajzok készültek iskolánk könyvtárosa Dorkić Diana és Trnkó Ilona osztálytanító vezették. A pályázati felhívásra három országból, 1005 pályamunka érkezett. A díjátadóra  2014. június 27-én került sor Székesfehérváron, melyre a diákokat Blanka édesannya Jurićne Várnai Katalin Réka kisérte el. Rész vettek az Egyházmegye és a Város közös ünnepségén melyet a Szent László szobornál tartottak meg, utánna a Szent István Művelődési Házba mentek ahol megtekinthető volt a munkák kiálítása. Itt került sor az eredményhirdetésre is. A rendezvénnyel egy időben megnyitották a www.htbkszfvar.hu honlap-felületet, melyen valamennyi alkotást bemutattak, illetve megtekinthetők a rendezvényen készült képek, valamint az eredmények.

dodjela nagrada (1)Könyvtárosok vendégségben

A Központ masodszor vett részt 2014. május 5-én a pélmonostori Központi Magyar Könyvtár és a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ közös projektjében. A bajai könyvtárosok játékműhely foglalkozást tartottak az alsós diákoknak. A foglalkozás célja az anyanyelven való írás- és olvasáskészség fejlesztése volt.

SKM 2014A demokratikus polgárságért és emberi jogokért szemle

Az eszéki  közgazdassági szakközépiskola tanulói 2014. március 20-án mentoruk Popović Dalibor kiséretében meglátogatták Központunkat, ahol diákjainknak bemutatták projektjüket melyel A demokratikus polgárságért és emberi jogokért elnevezésű szemlére készültek.

Predstavljanje projekta GOO 2Képzőművészeti műhelymunka a könyvtárban

 2014. március. 19-én általános iskolánk 1. és 3. osztályos tanulói képzőművészeti műhelymunkán vettek részt intézményünk könyvtárában. A műhelymunka témája  Árpád-házi Szent László, a lovagkirály, őt kellett lerajzolni, megfesteni. A műhelymunkát iskolánk könyvtárosa, Dorkić Diana és Trnkó Ilona osztálytanító vezették.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA. G. Matoš virtuális művei

Március 18-án a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár bemutatta az A. G. Matoš virtuális gyűjteményt, amellyel a horvát író halálának százéves évfordulójára emlékeztek. A virtuális gyűjtemény bemutatása mellet elkezdték a Matoš és én kampányt, melynek célja a Matoš-mű- vek újraolvasása és tanulmányozása. Dorkić Diana könyvtáros és a Központ 3. G osztályosai fényképekkel  csatlakoztak a kampányhoz, melyeken a horvát író műveit olvasó tanulók láthatók.  A fénykép megjelent a Matoš és én digitális könyvtárban a következő linken: http://virtualna.nsk.hr/agm/  

Akcija - Matos i ja 1A horvat nyelv hete

Az 5.-6. osztály diakjai 2014. március 10-én alkalmi műhelymunkával megemlékeztek a Horvát nyelv hetéről, amelynek keretében jobban megismerkedhettek a glagolita ábécével, a régi szláv irással. A műhelymunka vezetői Matošić Tatjana, horvát nyelv szakos tanárnő és Dorkić Diana, az iskola könyvtárosa volt.

KIP Dani hrvatskog jezika 2Márai-program

2013-ban is folytatódot a Márai-program, melyet 2011-ben indított a Nemzeti Kulturális Alap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének döntése alapján. Célja az olvasási kultúra és könyv iránti szeretet fejlesztése. A Márai-programba szereplő könyvtárak számára lehetőség nyílik arra, hogy a Márai-I., a Márai-II. és a Márai III. listára felkerülő  szakirodalmi és szépirodalmi művek közül, az intézményünk részére meghatározott keret mértékéig könyveket rendelhessen, és azokat hozzáférhetővé tegyék az olvasóik számára. A HMOMK könyvtára is részt vesz ebben a programban, így intézményünkbe 2014. maricusában megérkezett a 137 címet, 207 kötetet tartalmazó 2013-as rendeles, 400.000,00 Ft értékében.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAdvertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.